OSGB
OSGB yani Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; iş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış; en son yasal düzenlemelere göre tek bir işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ve sayılmayan her türlü iş yerine; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kurumların genel adıdır.
OSGB’lerin çıkması yasal bir zorunluluk sonucu olmuştur. Herkesin bildiği gibi 6331 sayılı İş sağlığı ve iş güvenliği kanunu yürürlüğe girmesiyle işyerleri iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi bulundurmak zorundadır. İşyeri isterse kendi çalışanlarından birilerini eğitime göndererek de bu işi çözebilir ama profesyonel bir çözüm olmaz. Bu sebeple işi zaten iş güvenliği olan bir uzman ve işi işyeri sağlığı olan bir hekimle çalışmak daha doğru bir hareket olacaktır. Sırf yasal mecburiyetleri yerine getirmek değil işyerinde gerçek bir iş sağlığı ve güvenliği sağlanması amaçlanmalıdır. Bunun içinde OSGB’ler kurulmuş, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği üzerine tam donanımlı hizmet vermektedirler.
OSGB ile Çalışmak Ne Fayda Verir?
Daha sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir ortamda çalışmayı herkes ister. İş kazaları yaşanması o işyerindeki herkesin huzurunu kaçıracağı bir olaydır. Aynı şekilde toplu zehirlenme gibi bir durumda insanların keyfini ve sağlığını bozacak sorunlardır. Bütün bunların önüne profesyonel bir OSGB firması ile önüne geçebilirsiniz. OSGB firması ile anlaştığınızda işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanı aramak, kontrol etmek gibi bir derdiniz olmaz. OSGB firmaları koordineli çalışarak iş güvenliği uzmanını ve işyeri hekimini hem denetler, hem çalışmalarından işyeri sahibini bilgilendirir. İşyeri içinde çalışanların iş güvenliği ya da sağlığı ile ilgili eğitim, bilgilendirme gibi ihtiyaçları araştırmak, tespit etmek ve uygulamak ile ilgili tüm süreçleri OSGB firması tarafından halledilir.
Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilen kurallarında tamamını işyeri yöneticisi sağlamış olacaktır. İSG Kanunun uygulamasını özetlersek; Az tehlikeli Sınıfta 50 ve üzeri çalışanı olan işyerleri ile tehlikeli – çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 1 kişi dahi çalışsa sürekli İSG hizmetleri için OSGB firmaları ile anlaşması zorunluluğu başlamıştır. Kamu Kurumları ve 50 kişi altı az tehlikeli sınıftaki işyerleri de sürekli İSG Katip ataması gerekmeksizin, Çalışanlarına İSG eğitimleri, Acil durum tatbikatları, sağlık kontrolleri ile tüm İSG dokümantasyonlarını yaptırmakla yükümlüdürler. Az tehlikeli Sınıfta faaliyet gösteren işletmeleri örneklemek gerekirse; Büro ortamında çalışılan avukatlık, muhasebecilik, gümrükçülük gibi işler, Mağazacılık hizmetleri, Lokanta hizmetleri vb. gibi iş sağlığı güvenliği risklerinin daha düşük olduğu sektörlerdir.